1 | Αρχαιότητα
Από το Ακρωτήρι Λευκάτας (ή Κάβος της Κυράς ή Κάβος της Νιράς ή Κάβο Δουκάτο), εικάζεται ότι πήρε το όνομά του το νησί της Λευκάδας. Εκεί ήταν χτισμένος ο Ναός του Απόλλωνα Λευκάτα, ενώ τώρα υπάρχει εκεί ο φάρος Δουκάτο.
Το ακρωτήρι είναι ένας από τους πιο γνωστούς βράχους της αρχαιότητας, πιθανότατα η ομηρική "Λευκάς Πέτρη". Στα πανάρχαια χρόνια (1200 πχ) έκαναν θυσίες για να εξευμενίσουν τους θεούς και το Πνεύμα της Τρικυμίας. Αργότερα (400 πχ) αντικατέστησαν τα θύματα με κατάδικους που τους έδιναν πιθανότητες σωτηρίας. Πριν τους ρίξουν στο βράχο, τους έδεναν γύρω από το σώμα τους πουλιά και φτερά για ομαλότερη προσγείωση. Αν ο κατάδικος γλίτωνε, του χάριζαν τη ζωή.
Τις προγενέστερες λατρείες στο βράχο τις αντικατέστησε το ιερό του ΛΕΥΚΑΤΑ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, γνωστό σε όλο τον αρχαίο κόσμο μιας και ο Απόλλωνας ήταν και θαλάσσιος θεός, προστάτης των ναυτικών. Κάθε χρόνο γίνονταν γιορτές με Πανελλήνιο χαρακτήρα, πιθανόν στις αρχές της άνοιξης. Στον Απόλλωνα αποδίδεται το πήδημα από το βράχο σαν μέσο ενάντια στο βασανιστικό ερωτικό πάθος.
2 | Οι Μύθοι
Ο τόπος εντυπωσιαζει ιδιαιτερα για τους μύθους που κρύβει και είναι γνωστός κυρίως για τις αυτοκτονίες για ερωτικές απογοητεύσεις. Η πιο γνωστή “αυτοκτονία” είναι της Σαπφώς, της ποιήτριας του έρωτα από την Λέσβο, χάρη στην οποία ο κάβος ονομαστηκε και ο Κάβος ή Πήδημα της Κυράς. Λένε ότι η ποιητρια πηδηξε στα κοφτερα βραχια απο απελπισια για τον έρωτα της απο τον Φαίωνα.
Σύμφωνα με τον μύθο επίσης, μετά από παρότρυνση του Απόλλωνα, η Αφροδίτη έπεσε στα βράχια προκειμένου να γιατρέψει τον αβάσταχτο πόνο από τον θάνατο του Άδωνη. Ως θεά όμως, αναδύθηκε θεραπευμένη.
3 | Η Ιστορία του Φάρου
Ο φάρος (Δουκάτο) κατασκευάστηκε και λειτουργησε πρώτη φορά το 1890.
Το ύψος του πύργου του είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος 70 μέτρα. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και το 1945, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος. Το 1953 έπαθε σοβαρές ζημιές λόγω του καταστροφικού σεισμού στα Επτάνησα και αν και οι εργασίες αποκατάστασης του αρχισαν την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκαν το 1956. Το 1982 ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί έτσι μέχρι και σήμερα.
4 | Η Τοποθεσία
Το Ακρωτήρι Λευκάτας βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Λευκοί απόκρημνοι βράχοι με ύψος 60 μέτρα πάνω από τα κύματα του Ιουνίου πελάγους, που προξενούν και σήμερα ακόμη δέος, σχηματίζουν αυτό το μνημείο της φύσης.
Οι κοντινότερες παραλίες είναι οι παγκοσμίου φήμης παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί που απέχουν 7 και 8 χλμ αντίστοιχα. Το κοντινότερο χωριό είναι το Αθάνι που απέχει 8 χλμ.
Lighthouse of Lefkas from Pardalo Katsiki on Vimeo.
5 | Πρόσβαση
Το Αθάνι, όπου βρίσκονται και οι Yades Villas, μπορεί να γίνει η αφετηρία σας όχι μόνο για τις δυτικές παραλίες του νησιού, αλλά και για τον φάρο του Λευκάτα.
Με αφετηρία το Αθάνι οδηγείτε σε άσφαλτο προς τα νότια, προσπερνάτε στα 5 χιλιόμετρα τη διασταύρωση για το Πόρτο Κατσίκι και στα 10,6 χιλιόμετρα βρίσκετε την πινακίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς τον Ναό του Απόλλωνα στα δεξιά σας. Από εδώ αρχίζει ο χωματόδρομος.
Ανάμεσα σε κουμαριές, δεξιά σας ξεπροβάλλει αργά το άγριο τοπίο με τους απόκρημνους βράχους. Αριστερά σας άλλοτε κρύβεται και άλλοτε εμφανίζεται αναπάντεχα ο καταπράσινος κόλπος της Βασιλικής. Μπροστά σας, στα μισά περίπου της διαδρομής - που συνολικά καλύπτει 4.5 χιλιόμετρα - βρίσκεται ο φάρος και το ακρωτήριο του Λευκάτα.
Αφήνετε το όχημά σας πίσω από τον βράχο του φάρου, όπου τελειώνει ο χωματόδρομος, και ανεβαίνετε ένα μικρό δρομάκι μέχρι την κορυφή του ακρωτηρίου.
Extra Tip: Προτιμήστε να φτάσετε εκεί την ώρα του δειλινού για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα με θέα προς την Ιθάκη και την Κεφαλονιά. Η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη.
Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη
Sources: www.golefkas.gr www.touristorama.com www.faroi.com yf.hellenicnavy.gr www.in.gr